Postimuseon arkistokokoelma on monipuolinen ja kiehtova lähdeaineisto filatelian ja postihistorian tutkimiseen. Harvinaisia dokumentteja ovat muun muassa 1500- ja 1600-luvun kuninkaankirjeet, joiden määräyksillä laitettiin alulle postin säännöllinen kuljetus. Näiltä varhaisilta ajoilta Postimuseon kokoelmissa on myös muita Postin toimintaa sääteleviä ohjeistuksia ja asetuksia. Tärkeitä olivat myös postihallinnon kiertokirjeet, joita museossa on koko aikasarja aina moderniin aikaan, vuoteen 1989 saakka.

Arkistossa on myös laaja sinetti- ja leimasinaineistokokoelma, joka sisältää postihallituksen ja toimipaikkojen leimapainanteet sekä lakkasinettejä. Kokoelma käsittää toimipaikoissa käytetyt erityyppiset leimat: paikkakunta-, kylä-, numero- ja erikoisleimat. Kenttäpostin, YK-joukkojen ja postivaunujen käyttämät leimat muodostavat myös mielenkiintoisen tutkimusmateriaalin. Paitsi painanteet, myös itse esineet eli sinetit ja leimasimet kuuluvat Postimuseon kokoelmiin.

Hyvän kuvauksen postitoiminnan eri kehitysvaiheista antaa esimerkiksi mittava lehtileikekokoelma, johon on tallentunut noin sata vuotta postihistoriaa. 500 yleiskartan ja postikartan kokoelma puolestaan visualisoi hyvin Suomen kaupunkien ja tieliikenteen kehitystä. Arkistossa on lisäksi runsaasti eri vuosikymmenien esitteitä ja mainoksia, joiden avulla selviää postin tarjoamat palvelut eri aikoina ja mittava kokoelma postin virallisia lomakkeita aina 1800-luvun lopulta lähtien. Toimipaikoista on saatu lahjoituksina myös paljon paikallis- ja henkilöhistoriaa sisältävää aineistoa.

Kokoelmiin pääsee tutustumaan sopimalla vierailusta etukäteen, ks. Kokoelmapalvelut.

Leimakirjatietokanta

Postin kiertokirjeet ja kirjelmät

Kuvia Postimuseon arkistokokoelmista

Päiväämätön kuningattaren postisäädös vuodelta 1640.
Ruotsin valtakunnan vanhin kartta postireiteistä vuodelta 1698.
Helsingin leimasintehtaan kirjan sivulla 1920-luvun siltaleimoja.
Vuoden 1980 postipiiri- ja postialuejako
Pakettiosoitekortti 1910-luvulta ja vastaava lomake sata vuotta myöhemmin.
Postiauton aikataulu vuonna 1934 linjalla Tampere – Ikaalinen – Kankaanpää.
Posti- ja lennätinlaitoksen yleiskirje pula-aikana vuonna 1946.
Postilaatikkokampanjan mainos vuodelta 1982.
Onni-vakuuutuksia sai ostaa posteista 1990-luvulla. Tarjolla oli viittä erilaista vakuutusta: Koti-Onni, Potilas-Onni, Perhe-Onni ja Autoilija-Onni.
Itella-Logistics tarjoaa pakettipalveluja yritysasiakkaille vuonna 2007.
Muutama vuosi aiemmin 350 vuotta täyttänyt Posti mainostaa palvelujensa määrää vuonna 1992.
Ovelle-paketti, Kotipaketti, Postipaketti sekä Helposti-paketti olivat Posti Oyj:n Logistiikka- liiketoimintayksikön tarjoamia kotimaan pakettipalveluja vuonna 2005.
0
Shares