Postimuseo on avannut verkkonäyttelyn, joka esittelee taiteilija Signe Hammarsten Janssonin eli Hamin (1882–1970) laajaa postimerkkituotantoa. Tänä vuonna hänen kuolemastaan tulee kuluneeksi 50 vuotta. Näyttely esittelee toteutettujen luonnosten ohella toteutumattomia ja vaihtoehtoisia suunnitelmia. Ham tunnetaan myös taiteilija Tove Janssonin äitinä.

Hamin tuotanto jatkui 1920-luvulta 1960-luvun alkupuolelle ja hän on edelleen eniten postimerkkejä suunnitellut taiteilijamme. Postimerkkien suunnittelussa käytettiin vielä 1930-luvulla useita eri suunnittelijoita, mutta vuosikymmenen jälkipuolella ja 1940-luvulla Ham vastasi pääasiassa suomalaisten postimerkkien muotoilusta.

- Erityisesti hänen lukuisat eläin- ja kasviaiheiset merkkinsä olivat pidettyjä ja tunnustettuja jo aikanaan ja lukeutuvat edelleen hänen tuotantonsa parhaimmistoon, kertoo Postimuseon kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila.
Ham teki myös kuvitustöitä ja kirjankansia usealle kustantajalle sekä pilapiirroksia ja karikatyyrejä suomen- ja ruotsinkielisiin lehtiin. Avioiduttuaan kuvanveistäjä Viktor Janssonin kanssa ja muutettuaan Suomeen hänestä tuli Suomen Pankin Setelipainon ensimmäinen palkattu postimerkkitaiteilija.

Virallisesti Ham jäi eläkkeelle Setelipainosta 1952 mutta hän jatkoi postimerkkien suunnittelua sen jälkeen vielä kymmenen vuotta. 1950-luvulla hän keskittyi tuberkuloosimerkkien ja Punaisen Ristin merkkien suunnitteluun. 

Katso verkkonäyttely
Hamin tuotantoa voi ihailla myös Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä museokeskus Vapriikissa.

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön 

Lisätietoja antaa kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 040 062 6727.

 

Viimeisimmät tiedotteet

0
Shares