Fontin koko: +

Postimerkkiselain

Postimuseolle tehtiin reilut kymmenen vuotta sitten Postimerkkiselain, jota käytimme sekä näyttelyssä että verkkosivuillamme. Tekniikkana käytettiin Flashiä, joka tuohon aikaan oli suosituin ja tehokkain tapa tuottaa näyttävää toiminnallista sisältöä (multimediaa tai rich mediaa kuten tuolloin sanottiin) kosketusnäytöille ja verkkoon.

postimerkkihaku

Monessa käytössä flash on edelleen toimiva ratkaisu, mutta vähitellen sen suosio on vähentynyt etenkin verkkosisältöjen luonnissa. Syinä ovat olleet sen monet tietoturvaongelmat ja uusien tekniikoiden parempi toimivuus mobiililaitteita käytettäessä. Postimerkkiselaimen osalta törmäsimme kuitenkin hankalampaan ongelmaan, sillä uusi web-palvelimemme ei enää tukenut menetelmää, jolla tiedot haettiin tietokannasta. Toki olisimme voineet palauttaa palvelimen ohjelmiston vanhempaan versioon, mutta silloin olisimme vaarantaneet palvelimen tietoturvan eivätkä uudemmat sivuston lisäosat olisi toimineet.

Uudempaa tekniikkaa etsimässä

Tuossa vaiheessa teimme päätöksen tehdä koko postimerkkiselaimen uudelleen täysin eri tekniikalla. Koska postimerkkien tiedot Postimuseolla tallennetaan kokoelmatietokantaan FileMaker-sovelluksella, päätettiin kokeilla datan julkaisua suoraan tuosta tietokannasta REST-rajapinnan kautta. Tämä tuntui järkevältä, koska museolla on runsaasti muitakin samalla tekniikalla toteutettuja tietokantoja, joita jatkossa haluaisimme julkaista verkkoon asiakkaittemme saataville.

Kuten tietoteknisissä hankkeissa usein tapahtuu, nytkin tielle osui monia ennalta arvaamattomia haasteita. Kokoelmatietokannat sijaitsevat palvelimella sisäverkossamme, johon ei tietenkään voida sallia suoraa yhteyttä internetistä. Tämä asia päätettiin hoitaa palomuurilla ja muurin ulkopuolelle sijoitettavalla palvelimella, joka muodostaa niin sanotun demilitarisoidun alueen (DMZ) ja huolehtii turvallisesta liikenteestä tietokantapalvelimen ja web-palvelimen välillä. Tähänkin meillä oli valmis ratkaisu: aikanaan suunnilleen samaan tarpeeseen kirjastotietokannan jakoa varten pystytetty palvelin. Tai olisi ollut, jos samaa osoitetta olisi voinut käyttää kahteen eri palveluun. Eli jälleen säädettiin portteja ja osoitteita.

Lopulta palvelimet, portit ja palomuurit oli säädetty kohdalleen ja päästiin testaamaan Postimerkkiselainta käytännössä. Kaikki muuten hyvin, mutta nykyaikaiset internetselaimet eivät halua näyttää SSL-suojatuilla sivuilla (nuo https:// -alkuiset osoitteet) sisältöä palvelimilta, joilla ei ole voimassaolevaa sertifikaattia. Sellaisenhan saa rahalla. Paitsi että sisältö koostettiin osittain palomuurin sisäpuolella olevalla tietokantapalvelimella, eikä sertifikaatin hankkiminen sille olisi kuulemma ollut ihan niin yksinkertainen juttu.

Taas pohdittiin hetki ja ratkaisuksi löytyi mahdollisuus koota tarvittavat postimerkkien metatiedot tietokantapalvelimella erilliseksi tiedostoksi, joka kymmenen minuutin välein päivitetään palomuurin ulkopuolella sijaitsevalle palvelimelle, josta web-palvelin voi käyttää sitä suojatun yhteyden yli. Eli helppoa kuin heinänteko!

Miten tästä eteenpäin?

No joo, tämä oli maallikon tulkinta siitä miten tekniikka iteroitiin toimintakuntoon ja joku asiantuntija varmasti kertoisi asian eri sanoin, mutta toivottavasti tämä hieman valottaa syitä siihen miksi olimme turhankin kauan ilman postimerkkiselaintamme. Ja sekin pitää sanoa, että nyt maaliskuussa 2018 kun tämä selain julkaistaan yleiseen käyttöön, se on edelleen monilta osin kehitysversio, jonka toiminnallisuutta ja ulkoasua tullaan vähitellen kehittämään käyttäjiä paremmin palvelevaan muotoon.

Uusi postimerkkiselain löytyy osoitteesta https://www.postimuseo.fi/fi/postimerkkiselain.

Kommentit 4

Vieras - Keraily.info päiväyksellä 10.04.2018 10:39

Mahtavaa, kiitos!!

Vieras - Juki päiväyksellä 12.06.2018 12:43

Loistava juttu tällainen selain! Voisiko tämän laajentaa sisältämään Itä-karjalat, Aunukset yms. suomalaisten postimerkkien erikoisalueet? Ja seuraavaksi ottaa työnalle postileimat, aloittaen erikoisleimoista? Ja jatkaen leirintäalue- ja kuvaleimoista ja siitä mahdollisesti laajentaen edelleen?

Jarmo Niinimäki päiväyksellä 12.06.2018 13:35

Kiitos palautteesta! Pitääpä kysellä tuolta kokoelmaihmisiltä millaiset mahdollisuudet selaimen laajentamiselle heidän kannaltaan olisivat. Teknisestihän se ei olisi iso juttu (tai niin sitä ainakin etukäteen aina kuvittelee . Postileimojen osalta meillä jonkinlaista hanketta jo onkin vireillä, mutta pyydän Mikkoa kertomaan siitä enemmän.

Kiitos palautteesta! Pitääpä kysellä tuolta kokoelmaihmisiltä millaiset mahdollisuudet selaimen laajentamiselle heidän kannaltaan olisivat. Teknisestihän se ei olisi iso juttu (tai niin sitä ainakin etukäteen aina kuvittelee ;). Postileimojen osalta meillä jonkinlaista hanketta jo onkin vireillä, mutta pyydän Mikkoa kertomaan siitä enemmän.
Mikko Nykänen päiväyksellä 13.06.2018 10:40

Hei! Postileimoista on kehitteillä postimerkkiselaimen kaltainen viitetietokanta. Tänne on alkuvaiheessa tarkoitus viedä perustiedot ja kuvat päivämääräleimoista. Pohja-aineistona toimii niin kutsutut leimakirjat, jotka sisältävät päivämääräleimasimien valmistumisen yhteydessä tehdyt painanteet . Tietokantaa voidaan myöhemmässä vaiheessa koettaa laajentaa myös erikoisleimoihin. Näistä tosin ei ole yhtä selkeää pohja-aineistoa kuin leimakirjat. Leimatietokantaa valmistellaan yhteistyössä leimatutkimusta harrastavien filatelistien kanssa ja talkoojoukkoon saa mielellään liittyä! Muutenkin asian tiimoilta voi olla yhteydessä allekirjoittaneeseen: mikko.nykanen@postimuseo.fi.

Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras