Loading

Kiertokirjeet

Julkaisemme näillä sivuilla Postimuseon kokoelmista digitoidut Postihallituksen kiertokirjeet suomen- ja ruotsinkielisinä niin täydellisinä kuin ne kokoelmistamme löytyvät ajalta 1812-1989. Mukana ovat myös Postineuvoston ja Väliaikaisen postihallituksen kiertokirjeet vuodelta 1918, salaiset kiertokirjeet sotien ajoilta ja kaikki saatavilla olleet liitteet kiertokirjeisiin sekä yleiset kirjelmät.

Kiertokirjeillä Postihallinto ohjeisti postien toiminnan koko maassa. Niistä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä koko postin toimintaketjua varten. Kirjeissä on paljon esimerkiksi postimaksutaulukoita, postinkuljetuksen aikatauluja, postien perustamis- ja lakkauttamistietoja. Kiertokirjeiden liitteissä on muun muassa nimitystietoja postin palveluksessa olleista henkilöistä.

Kiertokirjeet on ryhmitelty aika- ja numerojärjestykseen. Kunkin vuoden alussa on sisällysluettelo sen vuoden kiertokirjeisiin.

Alhaalla olevalla hakutoiminnolla voi hakea kiertokirjeitä erilaisten hakusanojen, kuten henkilö- ja paikannimien tai termien (esim. "maalaiskirjeenkanto") avulla. Hakusanoina voi käyttää katkaistuja sanoja ilman katkaisumerkkejä eri sanamuotojen mukaan saamiseksi (esim. "maalaiskirjeenkan"). Haun voi rajata tiettyyn vuoteen tai vuosikymmeneen valikon "Kategoria" avulla. Haut kohdistuvat tällä hetkellä OCR-tekniikalla konekielisesti luettuihin, eli käytännössä painettuihin kiertokirjeisiin. Käsinkirjoitettujen kiertokirjeiden saattaminen haun piiriin on valmisteilla.

Toivomme, että tämä paljon tutkimuksessa käytetty aineisto palvelee digitaalisessa muodossa entistä laajempaa asiakaskuntaa. 

PH:n kiertokirjeet 1812-1927
PLH:n kiertokirjeet 1927-1989
Postineuvoston kiertokirjeet
Salaiset kiertokirjeet
Väliaikaisen postihallinnon kiertokirjeet
Toggle Title